Herman Bergman Konstgjuteri AB

Sandsborgsvägen 44 C
122 33 Enskede Karta
Kontakta oss via E-Mail:
info@bergmanskonstgjuteri.se
Ring för information:
+46(0)8-659 15 00

Kort historik

Herman Bergman 1869-1954
Herman Bergman 1869-1954

H. Bergmans Konstgjuteri grundades 1895 av Herman Bergman.
Det är ett av de största och äldsta konstgjuterierna i Skandinavien.

Att företaget har överlevt så länge beror på användandet av två gjutmetoder, som kompletterar varandra.

Den första har anor från antiken och kallas internationellt cire-perdue(förlorat vax). Särskilt lämpad för detaljerade skulpturer och konstföremål.

Den andra, en produkt sprunget ur industrialismen. Kallas för sand- eller styckformning. Använts mycket framgångsrikt till stora statyer och monument, samt konstverk med mindre ytdetaljer.

Några verk som Konstgjuteriet har gjutit under årens lopp är Milles Poseidon i Göteborg, Europa och tjuren i Halmstad, Orpheus i Stockholm och Bror Hjorts Näckens polska i Uppsala. På senare tid har vi bland annat gjutit Lenny Clarhälls Ådalsmonumentet, de vackra antika Venedighästarna på Blasieholmstorg och Milles Gudfader på himmelsbågen i Nacka Strand.

Gjuteriet låg tidigare på Roslagsgatan på Norrmalm men flyttade i början av 50-talet in i de nuvarande lokalerna i Enskede.


“Länsstyrelsen finner att Herman Bergman Konstgjuteri AB har en mycket stor betydelse ur kultur- och konstvetensakaplig synpunkt. Gjuteriet har funnits i 105 år och är Sveriges äldsta konstgjuteri. Många av landets främsta skulptörer har fått sina verk framställda här bl.a Carl Milles. Gjuteriets personal har en ovärderlig yrkeskunskap som måste föras vidare.””

Länsstyrelsen i Stockholms Län 2001-03-20


Anniversary
När Konstgjuteriet jubilerade 20/10 1909

När Konstgjuteriet jubilerade 20/10 1909

Med på bilden: Arkitekten och etsaren Herman Hägg (fr. London), Medaljgravören Erik Lindberg, Amiralen Bildhuggaren Otto Strandman, Bildhuggaren Carl Fagerberg, Professor Adolf Lindberg; Bildhuggaren Carl Eldh, Professor Axel Tallberg, Konstgjutare Herman Bergman.